AMP nedir?
İngilizcesi Accelerated Mobil Pages, yani dilimizce Hızlandırılmış Mobil Sayfalar olan AMP, içeriğin mobil platformda yüklenme hızını arttırmak için Google tarafından desteklenen bir projedir. Şu an açık kaynak kodlu olarak GitHub üzerinden halka açıldı. AMP, Facebook'un Anlık Yazılarına (Facebook Instant Articles) ve Apple News Apps gibi projelerine tepki olarak yayınlandı. Facebook Instant Articles projesi, kapalı olarak bilinen teknolojidir, bu nedenle makaleleri görüntülemek için kullanılan teknoloji sadece kendi platformlarına özgüdür. AMP projesi, açık kaynaklı bir projedir. İçeriğinin kaynağı haber olan Twitter ve Pinterest gibi platformlar da dahil olmak üzere AMP kullanılarak oluşturulmuş bir içerik sunmak için bir dizi diğer şirketler tarafından kullanılabileceği anlamına geliyor.
AMP nasıl kullanılır?
Google, kullanıcılara mobil aygıtlarda hızlı bir şekilde içerik sunmak için AMP'ye değer veriyor. Geçerli bir AMP sürümüne sahip olan sayfalar, mobil sonuçlar içinde diğer sayfalardan daha üst sıralarda görüntülenecektir.
Örneğin yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere NTV haber sitesinin yanında AMP işaretini görüyoruz. NTV'nin AMP sistemini kullanması burada "Mars" arama sonuçlarında NTV'nin diğer haber sitelerinden ya da normal sorgulardan daha üst sıralarda çıkmasını sağlamıştır.
Blogger'da AMP nasıl işler?
Blogger temaları ile ilgilenenler AMP ile de ilgilenmeye başladılar. Çoğu tema paylaşım sitelerinde AMP Blogger temaları paylaşılmaya başlandı. AMP HTML ─detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz─ kullanmak reklam gelirlerini olumsuz yönde etkiler, JavaScript ve jQuery kodlarının kullanılmasına izin vermez. İsterseniz AMP uyumlu Blogger teması indirebilir ya da mevcut temanıza birtakım kodlar ekleyerek AMP uyumlu hale getirebilirsiniz.
Blogger'da AMP Tema Kullanmanın Artıları ve Eksileri
Blogger şu aşamada AMP'yi tam olarak desteklemiyor. Kodlarla eklenti yaparak aktif hale getiriyorsunuz. Şu aşamada AMP tema kullanmanızı tavsiye etmiyorum. AMP tema kullanan blogların/sitelerin artıları ve eksilerini aşağıdan okuyabilirsiniz.
1- Reklam gelirleriniz ciddi anlamda düşer.
2- Yazılarınıza, eklediğiniz resimlere AMP kodları eklemeniz gerekmektedir. Mesela eklediğiniz tüm resimleri <amp-img src="bloggericinamp.jpg" alt="Blogger için AMP" height="400" width="800"></amp-img> bu hale getirmeniz gerekmektedir. Blogunuzda daha önceden eklediğiniz resim, yayın sayısı fazla ise bunları düzenlerken canınız çok sıkılabilir.
3- Blogger yorumlarını kullanamazsınız, onun yerine Facebook, Disqus gibi platformları kullanmanız gerekmektedir.
4- Klasik eposta abonelik eklentilerini kullanmazsınız.
5- Tüm embed kodları düzenlemeniz gerekmektedir. Youtube, Vimeo vs. gibi sitelerden kendi sitenize gömmek için aldığınız kodları olduğu gibi kullanamazsınız.
6- JavaScript, jQuery gibi kodların kullanımına izin vermediği için, kullanmak istediğiniz eklentileri kullanamamak sizi biraz üzebilir.
7- AMP temaları genel olarak haber sitelerinde kullanılıyor (yukarıda verdiğim NTV örneği gibi) ve olumlu sonuç veriyor. Kısacası haber siteniz varsa kullanmanız lehinize yani sizin için iyi ve olumlu sonuçlar verebilir.
8- Sitenizin görünümünü istediğiniz gibi özelleştiremiyorsunuz. <b:skin> etiketi ve <b:template-skin> etiketleri kaldırılır ve öyle düzenlenir. Yani kodlarla pek haşır neşir değilseniz işin içinden çıkamayabilirsiniz.
9- AMP tema kullanmak sitenizin/blogunuzun mobil platformda hızlı yüklenmesini sağlar.
10- AMP tema kullanmak mobil platform aramalarında Google'da daha üst sıralara çıkmanızı sağlar.
11- AMP tema kullanmak organik trafiğinizi arttırır ve sıralamanızı yükseltir.
Şu durumda eğer yeterli bilgi birikimine sahip değilseniz, AMP kullanmanızı önermem. İlla merak ettim kullanmak istiyorum diyorsanız yeni bir blog açın ve orada kendinizi ve AMP sistemini test edin. Yeterli bilgi birikimine sahip olduğunuz zaman mevcut sitenizi AMP'ye geçirirsiniz. Tabii yayınladığınız içerik sayısı eşittir düzenlemek için geçirdiğiniz zaman bu da eşittir geçen can sıkıcı zaman zarfı demek.
Daha iyi bloglar için...
AMP Nedir? Blogger'da Nasıl Kullanılır? AMP Kullanmanın Artıları ve Eksileri
Reviewed by Mustafa Aydın
on
1/06/2018
Rating:
Hiç yorum yok: