Blogunuz için Kusursuz Niş Nasıl Seçilir?

Çağımız artık teknoloji çağıysa bizde ayak uydurmalıyız. Bir blog açmaya biraz hevesiniz varsa sizin için Blogger bunu fazlasıyla karşılar. Tamamen ücretsiz olmasının yanı sıra sunucu/hosting gibi işlerle de uğraşmanıza gerek kalmaz. Blogger, eğer başarılı bir blog oluşturursanız, para kazanmak için de iyi bir yerdir. Blogger'dan para kazanmanızın en güzel yanı ise hiçbir yere gitmenize gerek kalmamasıdır. Odanızda oturun ve çalışmalarınızı profesyonel bir şekilde hazırlayın. Blogger endüstrisindeki üç ana sınıf, blog oluşturulması, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve blog üzerinden kazanç sağlamaktır.

Blogunuz için Kusursuz Niş Nasıl Seçilir?

Blogunuzu kurduktan sonra yapmanız gereken en önemli şey bir niş seçmektir. Basit bir ifadeyle niş kategori veya blogunuza yazmak istediğiniz içeriğin türü olarak söylenebilir. Yanlış yapılan seçimler sebebiyle, birçok blog yazarı yorulur ve blog yazmaktan vazgeçer.

Niş çeşitlerine geçmeden önce size birkaç şey söylemek istiyorum. Muhakkak daha önceden de okumuşsunuzdur "Özgün olun, kopyala-yapıştır yoluyla içerik eklemeyin" diye yazılanları. Bende aynı şeyleri söylüyorum. Blogunuza ekleyeceğiniz içerikleri belki başka bir yerde gördünüz, sizde o içeriğin blogunuzda olmasını istiyorsunuz. İçerisinden kelimeler, cümleler alabilirsiniz ama bütün içeriği olduğu gibi kopyala-yapıştır yaparsanız ürettiğiniz içerik Google'ın gözünde değersiz içerik olur. Bu da sizin bir süre sonra blog dünyasından uzaklaşmanıza sebep olur.

En verimli sonuç alabileceğiniz niş çeşitleri nelerdir?

-Eğlence, Eğitim, Haberler ve İş
Dünyayı takip ediyorsanız, gerekli bilginiz ve tecrübeniz var ise bu bölüm tam sizlik demektir. Bu bölümdeki konular sınırsızdır. Bu yüzden dünyanın dört bir yanındaki günlük olayları takip etmeniz gerekmektedir. Bu blog yazarlığında yazdığınız konularda çok iyi bilgili olmanız gerekir.

- Bloglar Hakkında Blog
Adından da anlaşılacağı üzere bu kategoride içerik olarak bloglar hakkında bilgi paylaşılır. SEO, blog ipuçları, blogdan para kazanma yolları vs.

-Teknoloji
Bilgisayar, telefon, tablet, donanım, yazılım, uygulama veya oyun gibi konularda iyiyseniz, bu blog yazarlığı tam size göre diyebiliriz. Oyunlarla ilgili tam çözüm videoları, yazılım ve donanım konusundaki bilgilerinizi ziyaretçilerinizle paylaşabilirsiniz.

- Pişirmek
Yemek konusunda kendinize güveniyorsanız, o zaman bu kategoriye kayıt olabilirsiniz. Yemek tarifi videoları veya doğrudan yemek tarifleri ekleyerek ziyaretçilerinize, nasıl güzel yemek yapıldığını gösterir, blogunuzu ziyaret eden kişileri memnun edebilirsiniz.


Seçiminizi yaptınız mı?
İlgili olduğunuz ve yazmaktan keyif aldığınız bir alan belirleyip, bir şeyler yapacaksanız bu alanda yapmanızı tavsiye ederim. Sadece popülarite yüzünden bir alan seçmek ve o konuda yazmaya çalışmak bir süre sonra sizi yorar ve yazmaktan vazgeçirir. Yapmaktan keyif aldığınız ve bilgili olduğunuz bir konuda blog yazmak sizi ve ziyaretçilerinizi en çok mutlu edecek şeydir.

Blogunuz için Kusursuz Niş Nasıl Seçilir?

Ne kadar süre yazabilirsiniz? Sonsuza kadar yazabilir misiniz?
Yazmak istediğiniz alan hakkında yeteri bilgiye ve isteğe sahipseniz, seçtiğiniz bu alanda düzenli olarak içerik üretmek zorundasınız. Bu nedenle önünüzdeki günlerde ne yazmak istediğinizi planlamanız gerekiyor. İyi bir blog yazarı, seçtiği alanla ilgili özgün, düzenli ve planlı çalışan kişidir. Haftalık, aylık olarak plan hazırlar ve bu plana uyar. Bu sayede okuyucuları bir sonraki gün nasıl bir içerik ekleneceğini merak eder ve  sürekli olarak takipte kalırlar.

Arama motorlarında görünmüyor musunuz?
Nişinizi seçtikten sonra sıkı çalışmalısınız. İnsanlar tarafından sizin alanınızda en çok aranan anahtar kelimeleri tespit etmeli ve o konular üzerinde çalışmalısınız. Kaliteli içerik üretip arama motorları tarafından bulunmuyorsanız daha sıkı çalışmanız geriyor demektir. Üşenmeyin ve kendinize bir tablo hazırlayın ve bu tabloyu yazmak istediğiniz içeriklerin başlıklarıyla doldurun. Konunuzun bir veya iki kelimesini Google'da arayın. Google karşınıza çok sayıda konu çıkaracaktır. Bunun haricinde Google Anahtar Kelime Planlayıcısı'ndan yardım alabilirsiniz.

Niş/Gelir faktörü
Blogunuzda sadece para kazanma odaklı yazıyorsanız, bazıları biraz kazanırken, bazılarının çok kazandığını unutmayın. Dolayısıyla içerik üretmek istediğimiz konuyu iyi analiz etmeliyiz. Bunu yapabileceğimiz birkaç yol var.

İlk ve en yaygın yol rakiplerinizi belirlemektir. Burada sizinle aynı kategoride içerik yayınlayan büyük balıklardan bahsediyorum. Bu büyük balıkların bloglarından çok şey öğrenebilirsiniz. Örnek verecek olursak blog içerisindeki popüler içerikler kısmı bile bize bu konuda bilgi veriyor. Ayrıca rakiplerinizin bloguna büyük trafiği getiren yayınlardaki anahtar kelimelere de bakabilirsiniz. Ardından Google Anahtar Kelime Planlayıcısı'nı kullanabilir ve her bir kelimeyi birer birer arayabilirsiniz. Arama popülerliği kısmı size doğru anahtar kelime seçme konusunda yardımcı olacaktır.

Sonuç
Seçtiğiniz alan sizin beklentilerinizi karşılıyorsa hemen yazmaya başlayın. Çalışmalarınızı istek ve özveriyle başarıyı elde etmek için başlatın. Kendi alanınızdaki son gelişmelerden haberdar olun. Diğerlerinin önüne geçmek için önce siz yazın.

Daha iyi bloglar için... 
Blogunuz için Kusursuz Niş Nasıl Seçilir? Blogunuz için Kusursuz Niş Nasıl Seçilir? Reviewed by Mustafa Aydın on 1/04/2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Lütfen yapacağınız yorumların bizim için değerli olduğunu unutmayın. Aklınıza takılan herhangi bir şeyi ister yorum kısmından isterseniz de iletişim sayfasından bize sorabilirsiniz. Spam, reklam vb. yorumlar onaylanmayacaktır.